Țiplea Raluca-Maria, an IV, Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor, specializarea Controlul și Expertiza produselor alimentare

Am terminat un liceu cu profil real (Științe ale naturii), iar această universitate mi s-a părut cea mai bună idee. Este un loc ideal în care poți combina cunoștințele teoretice cu abilitățile practice, o bună piatră de temelie pe care poți clădi un viitor frumos. Azi, după aproape 4 ani, nu-mi regret decizia.

Printre materiile preferate se numără: microbiologie specială, aditivi alimentari, tehnologia produselor vegetale, autentificarea și falsificarea alimentelor, obținerea și controlul produselor apicole și lista poate continua.

Am învățat o mulțime de lucruri importante de la fiecare curs în parte, informații care mi-au trezit apetitul pentru a cunoaște mai mult, informații care mi-au oferit o cu totul altă perspectivă asupra lucrurilor, informații pe care am dorit să le împărtășesc cu alții. Nu pot să afirm că acesta este cel mai important lucru pe care l-am învățat, dar pot să vă spun că este o idee care mi-a rămas întipărită în minte: în trecerea noastră prin această viață ar trebui să luăm drept model de urmat albina. Această vietate este un exemplu de inteligență, voință, ordine, muncă, ea desfășurând în colonia de albine o activitate continuă, armonioasă, un efort impresionant. De aceea trebuie să fim harnici ca niște albinuțe, să ne fixăm obiective, să perseverăm în activitățile noastre, iar dacă acestea nu sunt o reușită, să le transformăm într-un succes prin voință, strădanie și încredere în noi.

Îmi place această universitate și îmi este greu să aleg un singur lucru care îmi place cel mai mult.

Deviza ” Tradiție și modernitate” este unul dintre lucrurile care  îmi plac la această universitate, deoarece consider că exprimă foarte fidel viața care se desfășoară între porțile acesteia. Mereu mi-a plăcut conceptul de tradiție și faptul de a știi că aparții unui loc, că ești bine ancorat în trecut și prezent, că faci parte dintr-un tot unitar complex, contribuind activ la bunul mers al acestuia. De aceea îmi place această universitate, deoarece pe această fundație solidă, încununată de tradiție, fiecărui student îi este oferită posibilitatea de a-și lăsa amprenta, de a-și dezvolta spiritul de inovare pentru posteritate.

De asemenea, îmi place faptul că această universitate este atentă la nevoia studentului de cunoaștere, această nevoie fiind satisfăcută în cadrul excursiilor de studiu sau deplasărilor din perioada practicii studențești (Boromir-Sibiu, Tereos-Luduș, La Casa- Cluj-Napoca, Ferma Zootehnică-Baia Mare, etc.), unde studentul poate vizualiza informațiile primite, puse în practică.

Nu în ultimul rând, îmi place faptul că universitatea apreciază studenții merituoși, eforturile acestora de  a performa și îi premiază prin acordarea de burse.

Îmi este imposibil să aleg doar o singură cea mai plăcută amintire, nu ar fi deloc corect față de restul sutelor de amintiri frumoase. Îmi amintesc cu drag de anul I, de acel sentiment de emoție  și teamă, de prima sesiune. Nu pot uita nici delicioasele laboratoare de la tehnologii, unde făceam ciocolată, cașcaval, iaurt și apoi ne ”sacrificăm”, să le și mâncăm. De asemenea, Festivalul alimentului ocupă un loc centrat.  E emoționant să fii alături de colegii tăi și produsele lor alimentare, micile lor ”proiecte”, într-o încăpare plină de oameni care sunt curioși și doritori să guste din preparatul tău.

Spuneți și voi: Nu-i așa că au fost , într-adevăr, cei mai frumoși ani?

Da, recomand din tot sufletul studenților să vină să studieze la USAMV Cluj-Napoca.

Vreau să-mi continui studiile în cadrul aceleiași facultăți, prin aplicarea la un program de master. Nu vreau să plec în străinătate, doarece consider că și România oferă o sumedenie de posibilități  care îți permit să te dezvolți pe plan profesional. În același timp, doresc să mă angajez în domeniul industriei alimentare, să pun în aplicare cunoștințele acumulate, să port cu mândrie titlul de inginer în industria alimentară.

Nu în ultimul rând, vreau să întreprind acțiuni de promovare și introducere pe piață a ciocolatei raw vegan cu lucernă- Alfalfa, un produs alimentar pe care l-am realizat în anul 3 împreună cu cadrele didactice coordonatoare, la Festivalul Alimentului. Cred în acest produs și voi persevera în aceste acțiuni, pentru ca această ciocolată raw vegan să fie cunoscută de cât mai mulți iubitori de dulce și viață sănătoasă.